Inom området Sågvreten råder en fartgräns på 20 km/h vilket också framgår genom skyltning. Vi har många lekande barn i området och det är därför av största vikt att vi boende och våra gäster håller farten nere.
Har du åsikter om trafiksäkerheten inom området, hör av dig till styrelsen på
Gemensamt ansvar
Vi har ett gemensamt ansvar för trafiksäkerheten i vårt område och våra barn och ungdomars säkerhet. I komplement till skyltar och farthinder måste vi boende stå upp för säkerheten och ta en dialog med de som inte tar sitt ansvar. Det kan handla om att informera besökare till vårt område såsom vänner, bekanta och entreprenörer och förklara vad som gäller och varför det är så viktigt att hålla en låg hastighet. Ibland kan vi även behöva påminna varandra inom området och när vi gör det så visar vi att vi bryr oss om säkerheten.
Fri sikt
För att höja säkerheten på föreningens gata är det styrelsens uppgift att bevaka så att snöhögar inte blir för stora vid infarter, korsningar och andra ställen som kan försämra sikten för bilister som färdas på gatan. Snöhögar vid gatan utgör även en ökad trafikfara eftersom barnen gärna använder dessa som lekplats. Likaså är det viktigt att hålla häckar och staket på sådan höjd att sikten i våra korsningar inte bidrar till en ökad trafikfara. Även andra privata planteringar som gränsar mot gata eller trottoarer ska hållas i sådant skick att de inte försämrar sikt eller framkomlighet.
Hastighet och stoppsträcka
Den främsta orsaken till fortkörning är förstås att spara tid. Att färdas 500 meter i 50 km/h tar 36 sekunder och samma sträcka i 20 km/h tar 90 sekunder. För den som åker till och från arbetet varje dag betyder det en tidsvinst på 1 minut och 48 sekunder.
Det viktiga att tänka på i sammanhanget är att bromssträckan ökar från cirka 7 meter i 20 km/h till cirka 26 meter i 50 km/h och det är på torr asfalt! Det är anledningen till att hastigheten är begränsad till 20 km/h. En bromssträcka på 26 meter är förenat med direkt livsfara i ett område som vårt medan 50 km/h på en större väg inte alls utgör samma risk.
Farthinder
Under den snöfria perioden sätter vid ut farthinder på lämpliga platser inom området. Farthindren sätts ut efter det att vårt gatnät blivit sopat på våren samt tas in i samband med första snön.
Från och med säsongen 2012 förfogar föreningen över totalt 14 stycken farthinder som placeras ut parvis på strategiska platser inom området. Dessa farthinder har visat sig vara mycket effektiva när det gäller att hålla hastigheterna nere.
Farthindren är av typen Flexibump och föreningen följer tillverkarens rekommendationer när det gäller placering. Det ska inte vara möjligt för fordon att passera hindren med endast ena hjulparet. Orsaken till detta är fordon vid sådan passage kan hålla en högre hastighet vilket förtar farthindrens funktion.
Föreningen har valt att inte fästa farthindren i gatan för att undvika skador på beläggningen, detta medför att hindren vill flytta på sig när fordon passerar. Föreningsstyrelsen uppmanar alla som bor i området att hjälpa till med justeringen av farthindren när dessa kommer på avdrift så vi bibehåller farthindrens funktion. Genom observation visar det sig hastigheterna i området ökar när farthindren tappar sin funktion.
Farthindrens placering
Farthindrens placering utgår idag från de grönsläppsområden där våra barn, skymda av träd och buskar plötsligt kan dyka upp på vägen.
Föreningen tillämpar placering enligt Exempel A i illustrationen. Farthindren läggs ut parvis i mitten av vägbanan utan något glapp emellan. Cyklister och fotgängare som normalt håller sig på sidan av vägen kan på så sätt passera vid sidan om hindren. Bilister som färdas på vägbanan måste passera över hindren.